Avocado en afvallen?


Avocado is een bron van talloze fantastische gezondheidsvoordelen. Of je nu wilt afvallen, je huid wilt verbeteren of gewoon wilt investeren in je gezondheid. We hebben een heerlijk recept voor je maar eerst nog even wat interessante weetjes over de Avocado!

Avocado en gewichtsverlies

Veel mensen zullen verbaasd zijn als ze horen dat EEN VET EN CALORIERIJK produkt goed is voor gewichtsverlies. Onderzoek heeft aangetoond dat het lichaam meervoudig onverzadigde vetzuren sneller gebruikt als verbrandingsenergie, dan dat het wordt opgeslagen als lichaamsvet. Bovendien is het verzadigingsgevoel na het eten van een vette avocado een van de redenen waarom men minder geneigd is meer te eten. Bij Bailine hebben we inmiddels de ervaring dat we beter in het algemeen meer resultaat boeken met een dieet dat ook rijk is aan gezonde vetten en eiwitten, dan een dieet gebaseerd op koolhydraten en dat vetarm is.

Avocado en hart en bloedvaten

Avocado is een geweldige bron van enkelvoudig onverzadigde vetzuren, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het een zeer positieve invloed heeft op de stabilisering van cholesterol.

Avocado’s bevatten een rijke verscheidenheid aan voedingsstoffen, zoals de vitamines E en Foliumzuur (B11) voor het verminderen van het gevaarlijke homocysteïnegehalte in het bloed, kalium voor het reguleren van de bloeddruk, fytosterolen voor de vermindering van cholesterolabsorptie in de darmen en voedingsvezels om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Avocado en gezonde huid

De enkelvoudig onverzadigde vetten in avocado zijn ook gunstig voor verbetering van de droge huid. Ze zijn van vitaal belang voor het behoud van een goede vochtbalans in de epidermale laag van je huid zodat deze er zacht en gezond uitziet. Omega-9 vetten (naast Avocado ook in olijven, olijfolie en ongebranden ongezouten noten) kunnen bovendien roodheid en irritatie helpen verminderen en zijn betrokken bij het herstel van beschadigde huidcellen.

De voordelen van avocado omvatten ook de bescherming van de huid tegen rimpels en andere zichtbare tekenen van veroudering. De carotenoïden, vitamine E en vitamine C, bieden de huid bescherming tegen vrije radicalen en ondersteunen de vorming van elastine en collageen om de huid soepel te houden.

Avocado en diabetes

Het aantal mensen met diabetes blijft in rap tempo toenemen. De meervoudig onverzadigde vetzuren in avocado hebben een gunstig effect op de insuline-functie en kunnen de bloedsuikerspiegel stabiliseren.De glycemische index van de avocado is laag. Het eten van avocado’s wordt geassocieerd met beter cholesterol, lagere inname suikers, lager gewicht en BMI, slankere taille en betere stofwisseling.

De hoge niveaus van kalium in avocado zijn een andere belangrijke nutritionele factor voor diabetici, vanwege de rol in het behoud van een gezond hart en regulering van de bloedsuikerspiegel. Al met al is avocado zeer gezond voedsel voor mensen met diabetes en voor mensen die hun risico op het ontwikkelen van de ziekte willen verminderen.

Avocado en gewrichten

Artrose is een pijnlijke ontsteking aan de gewrichten  die wereldwijd miljoenen mensen treft. Van veel gewone voedingsmiddelen zoals tarwe, maïs, melk en suiker is bekend ze verzurend werken en de symptomen verergeren. Avocado bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetten, fytosterolen en antioxidanten vitamine E en C en heeft een ontstekingsremmende werking op de aangetaste gewrichten.

Avocado kruidensalade

Ingrediënten

 • 2 rijpe avocado’s
 • 50g veldsla
 • 5g verse koriander, grof gesneden
 • 8 cherrytomaatjes, in kwarten gesneden
 • 2 el rode kool kiemen of brocolikiemen

Dressing

 • 6 el avocado olie
 • 3 el citroensap
 • 10g verse koriander
 • 60g walnoten
 • ½ tl mosterd
 • ¼ tl zout
 • Snuf peper

Bereiding

 1. Maak eerst de dressing door de ingrediënten hiervoor fijn te malen in een blender.
   
 2. Halveer nu de avocado’s met een scherp mes en haal de pit eruit.
   
 3. Snijd iedere avocado helft in hele dunne plakjes.
   
 4. Neem een bordje en waaier de plakjes avocado uit tot je er een cirkel van kunt vormen. Doe dit met alle 4 de avocado helften, allemaal op een apart bordje.
   
 5. Verdeel de veldsla, koriander, cherrytomaatjes en kiemen over de avocado cirkels en serveer met de dressing. Het leukste is om wat dressing over de avocado ‘nestjes’ te verdelen en er ook nog wat naast te scheppen. Dan kunnen je gasten zelf kiezen hoeveel dressing ze door hun salade willen eten.

 

Bailine Den Haag

Frederikstraat 943
2514LJ Den Haag

070 - 361 77 18
Mail Den Haag
 

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 16:00 - 21:00
Woensdag 08:30 - 13:00
Donderdag 16:00 - 21:00
Vrijdag 08:00 - 14:00
Zaterdag 8:30 - 14:00