Waarom supplementen tijdens Corona belangrijk zijn voor ons!


250 gram ons groente en twee stuks fruit is het advies voor ons dagelijks portie vitaminen, mineralen en sporenelementen. Maar is dat daadwerkelijk afdoende om de juiste hoeveelheid vitale voedingsstoffen binnen te krijgen? Margriet den Hartog en Esmeralda Camelia van Bailine Haaglanden leggen uit waarom dat vaak niet zo is en waarom juist nu, in de winter en in tijden van Corona, supplementen extra belangrijk voor ons zijn.
 

Waarom zijn vitaminen, mineralen en sporenelementen belangrijk?
“Deze voedingsstoffen zorgen er voor dat het lichaam goed functioneert. Ze zijn als het ware de olie die de machine - het lichaam - draaiende houdt. Ook worden deze voedingsstoffen gebruikt om vitale processen in het lichaam weer in goede banen te leiden, bijvoorbeeld om je bloed weer basisch te maken als je teveel verzurend voedsel eet, zoals geraffineerde suiker, koffie, pinda’s, boter, vlees of vis. Verder zet het lichaam vitale voedingsstoffen in om de bloedsuikerspiegel op peil te brengen als die te snel is gestegen door voedsel als sapjes, alcohol en tarweproducten. Ook zijn deze voedingsstoffen nodig om voedsel te verteren. Dat kost energie en die haalt het lichaam uit vitaminen, mineralen en sporenelementen. Als je voornamelijk geraffineerd voedsel blijft eten, is een optimale energieaanmaak feitelijk onmogelijk. Of je nu ziek of gezond bent. Ook chronische klachten en/of ontstekingen zorgen voor een grotere behoefte aan voedingsstoffen om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Omdat je lichaam de meeste mineralen en vitaminen niet zelf kan aanmaken, is het daarom essentieel dat je voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.”

Waarom zijn juist in tijden van Corona vitale voedingsstoffen belangrijk?
Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doctoren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen Corona. Volgens experts is de kans dat je een Corona-infectie oploopt kleiner en als je toch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen. Volgens hoogleraar immunologie van de Wageningen Universiteit Huub Savelkoul zijn er veel aanwijzingen in de wetenschappelijke literatuur dat vitamine D helpt tegen luchtweginfecties. En er is nu ook een studie in een Spaans ziekenhuis die wetenschappelijk bewijst dat vitamine D kan bijdragen aan een minder ernstig beloop van Corona. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat een zinktekort of verstoring van de zinkstofwisseling in het lichaam mensen extra vatbaar maakt voor het coronavirus. Het voorkomen van een zinktekort - bijvoorbeeld met zinksupplementen - kan daarom een cruciale rol spelen bij het herstel van immuunverstoringen en preventie van de virusinfectie. Vooral bij risicogroepen zoals ouderen, mensen met overgewicht en diabetes type 2.

Hoe ontstaat een tekort aan vitaminen en mineralen?
“Dit komt in de eerste plaats omdat maar een klein percentage van alle Nederlanders voldoende groente en fruit binnenkrijgt. Vorig jaar was dat gemiddelde 110 gram per dag terwijl de minimale norm nu 250 gram is. Ook bevatten groente en fruit, in vergelijking met 30 jaar geleden, nog maar een fractie van de vitamines, mineralen en sporenelementen. Dit komt onder meer door bodemuitputting, raffinage waardoor in grondstoffen veel minder waardevolle voedingsstoffen zitten, de fabricage met volautomatische productielijnen en andere bewerkingen, zoals het wassen en snijden van voorverpakte groenten dat met name ten koste gaat van vluchtige voedingsstoffen, zoals vitamine C. Er zijn nog altijd mensen die denken dat ze met één sinaasappel per dag hun vitamine C-behoefte afdekken. Helaas is de werkelijkheid veel weerbarstiger. Andere mogelijke oorzaken van tekorten zijn medicijngebruik, het lage aantal zonuren in Nederland en milieu-invloeden waardoor we schadelijke stoffen binnenkrijgen die het lichaam moet ontgiften en waarvoor vitaminen en mineralen onontbeerlijk zijn.”

Hoe weet ik nou welke tekorten ik heb en waar dat door komt?
“Dat kan met deenergetische morfologische bloedtest. Die laat zien wat het algehele beeld is van de vitamines, mineralen en sporenelementen, en geeft ook de mogelijke oorzaken van klachten aan. Op basis daarvan kunnen we nog gerichter adviseren, zowel over een uitgebalanceerd voedingspatroon als over supplementen, en daardoor problemen in de kern aanpakken.”

Afspraak maken voor ophalen suplementen bij Bailine Haaglanden:
De vestigingen in Den Haag en Rijswijk zijn tijdens de lockdown open om supplementen op te halen. Stuur even een appje of een mailtje wanneer je iets nodig hebt en we maken een afspraak om af te halen.
Esmeralda, telefoon: 0638923134, e-mail: denhaag@bailine.nl
Margriet, telefoon: 0613828757, e-mail: rijswijk@bailine.nl

Meer weten over wetenschappelijk onderzoek en het slikken van supplementen? Lees dan:
Meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en doctoren pleiten voor het slikken van vitamine D tegen corona.
Studie: aanpak zinktekort cruciaal bij preventie Covid-19.

 

Bailine Den Haag

Frederikstraat 943
2514LJ Den Haag

070 - 361 77 18
Mail Den Haag
 

Openingstijden

Maandag Gesloten
Dinsdag 16:00 - 21:00
Woensdag 15:00 - 19:00
Donderdag 16:00 - 19:00
Vrijdag 08:30 - 14:00
Zaterdag 8:30 - 13:00